söndag 17 juni 2012

Sommarlov......

Nu har barnen gått på sommarlov, hoppas de får ett underbart lov. Jag minns själv hur det kändes på examensdagens morgon. ( Det hette examen då). Där stod jag framför spegeln i min nya klänning som mamma sytt. En ny varje år. Med en piruett på mattan skulle man kolla så den snurrade som den skulle. Nya vita trekvarts strumpor,som förhoppningsvis var vita när man kom till skolan. Nya sandaletter och en rosett högst upp på huvudet i håret som var så hårt åtstramat så jag såg ut som en kines.
 Sen följde en lång stund på skolgården med sång och utdelning av gympapriser och diplom och premier. Vår klass fick minsann en pokal ett år för våra utomordentliga gymnastikinsatser. Själv fick jag märken genom åren i idrott, järn, brons och silver. Ja, det är sant, jag har faktiskt varit riktigt duktig i gympa även om jag hatar all form av kroppsligt utövande av denna form som vuxen. Jag har haft några 5:or i betyg och det var i just gympa och musik. Jag fick t o m premie i musik ett år, det ni.

 Ibland var det några elever som svimmade i värmen och pga all spänning. En del fick hedersuppdrag att stå fanbärare och de brukade stupa på näsan . Sen sjöng vi utan högtalaranläggning " Den blomstertid nu kommer" och morsor och farsor grinade och fröken torkade nog också en tår. Kanske av lättnad, det får jag aldrig veta.

Sen bar det av med stora steg hem där mamma hade, dagen till ära, köpt färska frallor och kalaspuffar till filen istället för knäckebröd som var vanligast att vi bröt ner i filen. När lunchen var klar slängdes en handduk och baddräkt ner i en väska och sen hojjade vi ner till Nytorpsbadet eller till Flaten.
Ingen vuxen följde med oss, vi fixade allt själva. Ljuvliga tid, ingen bestämde vad vi skulle göra. Mamma sa bara var hemma till middagen, sen fick vi se till att passa tiden själva.

När pappa äntligen fick semester bar det av till Gotland och äventyret SOMMAR kunde börja.
Egentligen , jag måste nog säga att jag hade en riktigt lycklig barndom åtminstone på sommarloven. Jag behövde aldrig gå hemma i stan utan vi var på Gotland, eller hos mormor på Värmdö eller hos min bästis på hennes land i Strängnäs.
Livet lekte och sommarlovet var för evigt.
Fast när lovet var slut och skolan började igen så infann sig samma känsla av förväntan och glädje. Nu var alla kompisar hemma igen som varit spridda över landet under sommarn och en ny tid tog sin början till nästa sommarlov igen.
Hoppas barnen känner samma förväntningar nu som vi gjorde då. Det unnar jag dem verkligen och önskar alla barn en trevlig sommar.

Här kommer några bilder från landet i helgen som trots regn bjöd på en ljuvlig promenad i 2 timmar på kvällen då regnet äntligen upphört. Älvorna firade sommarlov på rapsfälten och dansade så mjukt i solnedgången. På min promenad så hittade jag smultron. En råbock stod och blängde på mig, sen skällde han ut mig efter noter och sprang iväg in i skogen. Jag hade bestämt mig för att inte plocka några blommor som jag alltid tvångsmässigt gör men, en fin bukett smörblommor att torka plockade jag i alla fall, jag kunde inte låta bli. Jag kände mig så lycklig och nu är batteriet uppladdat till nästa helg då det är midsommarafton.